top of page
allergy-18656_1920.jpg

האביב ואלרגיות אביב לפי הרפואה הסינית

לפי הרפואה הסינית, האדם הוא מיקרוקוסמוס, הנוהג לפי אותם כללים של הטבע (המקרוקוסמוס).  לפיכך, על האדם להתאים את סדר חייו ואת פעילויותיו לחילופי העונות. להיות פעיל יותר באביב ובקיץ, העונות
ה´יאנגיות´ יותר, ולהפחית פעילות בעונות הסתיו והחורף, העונות ה´ייניות´ יותר, המתאימות למנוחה ולהתכנסות פנימה .

הרפואה הסינית רואה את האדם כמערכת של כוחות מנוגדים ומאוזנים המכונים יין (YIN) ויאנג ((YANG), המתבטאים בזרימה מתמדת של אנרגית חיים בגוף, המזינה ושומרת על תפקודי האברים השונים ונקראת צי' (Qi). כאמור,  יין ויאנג הם מושגי יסוד בפילוסופיה הסינית המתארים את שני סוגי האנרגיה הבסיסיים הקיימים ביקום. יין – זאת האנרגיה הנקבית, הפנימית, הכהה, הקרה, הנמוכה, הצפונית, הנוזלית. היאנג  מאידך, זו האנרגיה הזכרית, החיצונית, הבהירה, החמה, הגבוהה, הדרומית, היבשה. באופן מעשי,  גם בכול אחד מאתנו בני האדם קיימות שתי האנרגיות יין ויאנג גם יחד. האבחנה והטיפול נעשים לפי התובנה של סוגי האנרגיות וגם הטיפול הניתן נחלק ליין ויאנג.

אביב הוא פריצתו של ה - YANG מתוך ה – YIN.  יאנג פירושו חום, פעילות, תנועה כלפי מעלה וכלפי חוץ וכן גדילה. האנרגיות שהיו מכונסות באדמה כל החורף פורצות וגורמות ללבלוב ולצמיחה בעולם.  זרעים נובטים בקלות וגדלים במהרה. האוויר מתחמם והחיות יוצאות ממחסה החורף אל הטבע. נחלים קפואים מתחילים להפשיר בזרזיף מים איטי, שמתגבר עם התגברות החום. הרפואה הסינית מתארת את עונת המעבר כמו אדמה שנעה ממקומה. אדמה במקורה יציבה, שגרתית, מתמידה, אינה אוהבת תזוזות ושינויים. בעונת המעבר משתנים האויר, הטמפרטורות, העץ מתחיל לפרוח ומתעורר מתרדמת החורף.
עבור האדם, האביב הוא  זמן טוב להתחיל תהליכים, להביא למימוש רעיונות יצירתיים ולעסוק בפעילות גופנית. זמן לצאת מדפוסי הפעולה הישנים אל הרגלים חדשים. האביב הוא תקופה של התחלות חדשות, ואם האדם רוצה להתחיל דבר מה חדש או לשנות הרגלים - אנרגיית האביב המתחדשת תעזור לו בכך.

 

אלרגיות אביב ברפואה הסינית

בדרך כלל אלרגיות מופיעות בעונות מעבר, בעיקר באביב. פריחה שופעת של הצמחים, הרוחות מנשבות ומפזרות את האבקנים לכל עבר כחלק מתהליך הפריית הצמחייה. הרגישות לחלבונים הצמחיים גורמת לרגישים שבינינו התקפי אלרגיה שונים. יש הסובלים מקדחת השחת המתבטאת בנזלת, התעטשויות, דלקת הלחמית ואי נעימות בעיניים, חלקם מלווים בשיעול טורדני עד כדי אסטמה. אחרים לוקים בפריחות על העור עם גרד טורדני. במקרים אחרים מעורבת בתגובה גם מערכת העיכול, המתבטאת בכאבי בטן ובשלשולים.

למשל, שכיח לראות אלרגיית המתבטאת באף נוזל נגרמת בגלל ריאקציה של אלרגן הנמצא באף (1/3 מהפולפים הדלקתיים באף נובעים מאלרגיות). במקרה של אנטיגן לאבקנים (פולן) –אז האלרגיה שייכת לעונת הפריחה, אם האלרגן הוא אבק כמו קרדית הבית או שערות של בעלי חיים זה יכול להמשך במשך כול השנה.

 

אדם בעל אנרגית אדמה חזקה או כמו שהסינים אוהבים להגיד – אדם עם צי' חזק – עובר את העונה הזו בלי להיות חולה, בלי להתקרר, להצטנן או להתעטש, כי השינויים שקורים בחוץ אינם משפעים עליו, הם אינם מצליחים לחדור את הצי' המגן של הריאות או במילים אחרות – מערכת החיסון שלו איתנה.
 

הרפואה הסינית מונה שתי סיבות עיקריות לאלרגיה:

  • גורם חיצוני- פלישה חיצונית של רוח – שגורמת להתקפה אקוטית של אלרגיה. הרוח מתוארת כמשהו חיצוני שפולש בחוזקה לגוף הדבר יכול להיות בעקבות חשיפה למזג אוויר מסויים או בעקבות מגע עם חומר אלרגני. זה יכול להיות פתוגן רוח קור, שנכנס לריאות דרך האף וללא טיפול הופך לחום ואז צ'י הריאות נפגע ואינו זורם כראוי במרידיאן – נוצרת סטגנציה של צ'י. גם מרידיאן כיס מרה מעורב כיוון שהוא המוביל את החום למעלה, ואז מתחילה מעורבות של נזלת צהובה. לאחר כמה שנים ללא טיפול הטחול נחלש ומייצר לחות כיוון שהצ'י המקורי שלו נחלש.

    הטיפול במקרים כאלה הוא סילוק חום או קור – תלוי מתי התחילה הנזלת ומה צבעה. הסימפטומים יהיו שונים בהתאם למרידיאן המעורב.

    • רוח קור בריאות - אף סתום או נוזל עם נזלת שקופה, מעט כאבי ראש, עיטושים.

    • רוח חום בריאות - אף יבש או נוזל עם נזלת צהובה, אף מגרד, עיניים מגרדות.

    • חום בטחול - אף סתום או נוזל עם נזלת צהובה, כאבי ראש.

  • גורם פנימי- חוסר איזון פנימי של איברים בגוף, בדרך כלל מצב יותר כרוני שנמשך הרבה זמן ולא חריף. האיברים המעורבים בדרך כלל הם הטחול, הכליות, הריאות והכבד. לכל סוג אלרגיה יש מאפיינים משלה. למשל,

    • אלרגיה של הכבד תגרם בד"כ באביב ותושפע ממצבים נפשיים.

    • אלרגיה שקשורה לטחול מאופיינת בהתפרצות בעונות מעבר, עם עייפות חולשה וליחה מרובה.

    • מעשית, לרוב האנשים הסובלים מאלרגיה יש שילוב של הגורם החיצוני והגורם הפנימי לסירוגין.

 

איך בעצם הרפואה הסינית מרפאת את האלרגיה ?

הרפואה הסינית מחזירה את האיזון לגוף ולמערכת החיסון (ע"י דיקור ושחרור תקיעות אנרגטית, צמחי מרפא, תזונה, שיאצו וכו') ואז מערכת החיסון מגיבה בצורה יותר חכמה לחומרים בהם אין לה צורך להילחם. כיוון שמערכת החיסון קשורה כמעט לכל האיברים בגוף (ע"פ הרפואה הסינית) מורגשת הטבה כללית של האדם הן במישור הפיזי והן במישור הנפשי תוך כדי הטיפול באלרגיה.

טיפול ברפואה סינית מתבסס על אבחנה בהתאם לרפואה סינית. רק אז, כאשר זוהה סינדרום המחלה  לטפח בבעיה (סינדרום - מקור האלרגיה על פי קרונות הרפואה הסינית). הטיפול באלרגיה נעשה על ידי דיקור ומתן פורמולות של צמחי מרפא. במקרים רבים יש חשיבות לתזונה ויש לבצע שינויי תזונתי, בעיקר במצבים בהם מעורבת ליחה. 

 

במה זה שונה מהרפואה המערבית ?

על-פי הרפואה המערבית הטיפול העיקרי באלרגיה הינו נטילת תרופות אנטי היסטמיניות (היסטמין הוא חומר שמעורר את התהליך הדלקתי בגוף) או טיפול בסטרואידים המעכבים את הדלקת. מכאן ניתן להבין כי הטיפול הקונבנציונאלי הוא בעצם דיכוי של מערכת החיסון. אנחנו, ברפואה הסינית, הולכים עם הגוף ולא נגד הגוף. אנחנו מחפשים את חוסר האיזון ומאזנים אותו. ובגלל שמערכת החיסון (בהתאם לרפואה הסינית) קשורה כמעט לכל האיברים בגוף- הטיפול באלרגיה משפיע על האדם כולו, וההטבה נראית במקביל הן במישור הפיזי והן במישור הנפשי.

bottom of page